dimecres, 18 de maig del 2011

Jordi Petit alça una bandera i demana adhesions


"Les persones i entitats signants volem fer públiques una sèrie de preocupacions a l’entorn de l’atorgament de les Creus de Sant Jordi 2011, per part del Govern de la Generalitat de Catalunya. Entenem que hi ha una sèrie de valors socials que han estat menystinguts.
1 – En l’any del 30è aniversari de la pandèmia del VIH/SIDA ens estora que no hagi estat reconeguda la tasca voluntària dels qui van mantenir la memòria dels difunts, han lluitat per la promoció del preservatiu o han realitzat treballs científics reconeguts arreu menys a casa nostra.
És un greuge pel que ha estat Catalunya, sempre en avantguarda de la lluita contra aquesta malaltia que, un cop més, ha estat estigmatitzada.
2 – Ens ha sorprès l’atorgament de Creus de Sant Jordi als primers eurodiputats catalans. Amb tot el respecte que mereixen, creiem que de nou s’ha comès un greuge arbitrari respecte altres càrrecs electes que van redactar l’Estatut de Sau, que van contribuir al procés constituent després de la dictadura o els que van ser els primers parlamentaris al 1980. No entenem aquest salt als eurodiputats.
D’altra banda creiem que tot càrrec electe ja gaudeix del millor premi possible en democràcia: la confiança dels electors. A més, esdevenen servidors i servidores dels afers públics i reben els honoraris corresponents. Pensem que no calia barrejar política amb l’esperit tradicional de les Creus de Sant Jordi que honoren tasques socials per damunt de consideracions de color ideològic. En aquest sentit, es justifiquen moltes Creus de Sant Jordi a persones electes dedicades als serveis socials o a la conservació del medi ambient. Però considerem que atorgar Creus en bloc malmet la tradició d’aquest reconeixement a les persones que han aportat les seves capacitats per al desenvolupament de Catalunya.
3 – Volem expressar la nostra estranyesa pel fet que fins enguany les persones distingides amb la Creu de Sant Jordi, en anteriors edicions, eren convidades a les dels anys següents. Molts i moltes enguany no hem rebut invitació, no sabem si altres si que hi han estat convidats. Només des del punt de vista protocol·lari ho considerem una manca de respecte greu. Com a mínim, en aquests casos s’avisa de que enguany han canviat les normes, si és que així ha estat. No voldríem creure que ara hi ha persones guardonades de primera i segona categoria. Esperem una explicació del Molt Honorable President de la Generalitat, sr. Artur Mas.
4 – Ens indigna la concessió de la Creu de Sant Jordi a una persona que recentment ha vulnerat totalment l’Article 40 del nostre actual Estatut i que fins i tot ell mateix va demanar votar SI al referèndum que va votar la nostra ciutadania.
Valorem que el Sr. Duran i Lleida no mereix aquest guardó perquè com a polític ja ha tingut el premi dels vots populars i el sou corresponent. Com a persona individual, la seva defensa de les clíniques per “curar” la homosexualitat acusa de malalts a lesbianes, gais i bisexuals. El seu despreci en qualificar de malbaratar diners per les operacions de canvi de sexe és un fet més de discriminació als homes i dones transsexuals, els i les que ja pateixen la pitjor discriminació al món del treball i el drama personal de viure en un cos en el que no es reconeixen.
Les posicions del Sr. Duran i Lleida són un mal exemple de valors arcaics que vulneren els Drets Humans de les persones per motiu d’orientació sexual (veure Declaració de l’1 d’octubre de 1981 del Consell d’Europa) o identitat de gènere. Principis no discriminatoris que han estat validats i revalidats en diferents ocasions pel Parlament de Catalunya i la Unió Europea. Poca broma.
La marginació social de les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals continua, malgrat haver guanyat la plena igualtat legal. Declaracions com les del Sr. Duran i Lleida legitimen aquests prejudicis populars que cal superar, malgrat les posicions molt influents de l’estat Vaticà. L’únic que no va signar la Declaració Universal dels Drets Humans al 1948, i que deu el seu territori al Pacte de Letran amb el feixista Mussolini. La diversitat sexo-afectiva és un valor que cal respectar en la construcció d’una Catalunya moderna, inclusiva i plural.
5 – Som persones i entitats compromeses i preocupades pels valors humanistes que representen les Creus de Sant Jordi. Però no hi ha idees sense fets, en cas contrari seria demagògia. Per aquesta raó i en coherència amb la nostra trajectòria ens sumem a les peticions de la Taula del Tercer Sector Social. Un país o una ciutat sense voluntariat es inimaginable: seria el caos i el desbordament dels nostres serveis públics en recessió. En conseqüència lamentem profundament la reducció de subvencions a diverses entitats de voluntariat, per exemple el cas del àmbit de prevenció i lluita contra el VIH/SIDA.
Fem de Catalunya un país per viure i conviure, divers i respectuós, modern i gelós de les seves tradicions, renovador i orgullós dels seus valors humans. Això és fer país".
Retorneu-me les vostres adhesions al correu: jpetit@pangea.org 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada